6948048617 Σκάλα Λακωνίας panosmarinakos@yahoo.it

 

Μαρινάκος Παναγιώτης
Ορθοπεδικός Χειρουργός | Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Ψυχικό) - Σκάλα Λακωνίας

 

Η δισκοκήλη είναι πάθηση της σπονδυλικής στήλης. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό και ως δισκοπάθεια. Η δισκοκήλη εκδηλώνεται όταν ο δίσκος προβάλλει προς τον σπονδυλικό σωλήνα και πιέζει τα παρακείμενα νεύρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία στο χέρι ή το πόδι. Πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.
 

Θεραπεία δισκοκήλης

Εάν τα συμπτώματα και η νευρολογική εικόνα το επιτρέπουν, προτιμάται πάντα η μη χειρουργική αντιμετώπιση. Εάν ο πόνος δεν ελέγχεται καλά με την φαρμακευτική αγωγή, το επόμενο βήμα είναι η τοπική έγχυση μείγματος κορτιζόνης με αναισθητικό στην περιοχή της ρίζας που δίνει τα συμπτώματα. Αυτή η έγχυση γίνεται τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς (αντιμετώπιση του πόνου) όσο και για διαγνωστικούς (επιβεβαίωση ότι το πρόβλημα ξεκινά από το συγκεκριμένο νεύρο).

Χειρουργική επέμβαση συνιστάται στην περίπτωση που ο πόνος όχι μόνο ακτινοβολεί στα κάτω άκρα ή στα άνω (στην περίπτωση του αυχένα) αλλά παρουσιάζεται και μειωμένη αδυναμία στην κίνηση. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να χειρουργείται, για να αφαιρεθεί πιθανώς η κήλη που πιέζει το νεύρο, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να επέλθει μόνιμη παράλυση. Συνηθισμένη είναι η επιλογή της μικροδισκεκτομής.

 


 

 


Επικοινωνήστε μαζί μας